O kvintetu

O kvintetu

Novosadski duvački kvintet osnovan je 2010. godine u Novom Sadu na inicijativu horniste Mirka Marića. Čine ga Ksenija Mijatović Korom – flauta, Veronika Antunović Marić – oboa, Kristijan Boroš – klarinet, Goran Marinković – fagot i Mirko Marić – horna. Članovi duvačkog kvinteta su muzičari čije je polje delovanja veoma široko, obuhvata kamerno, orkestarsko muziciranje i pedagošku delatnost.

Tokom dosadašnje aktivnosti, kvintet je održao  zapažene koncerte u zemlji i inostranstvu, nastupajući na Kolarčevom podijumu kamerne muzike, otvaranju Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“, Danima Vlade S. Miloševića, NEO Festivalu i drugim značajnim manifestacijama. Od naročitog značaja je pokretanje serijala koncerata za decu „Peća i vuk“, a u cilju  edukacije dece predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Ansambl je sarađivao sa znamenitim inostranim umetnicima uključujući Marija Stefana Pjetrodarkija, Đanluku Marčana, Gaetana Di Baka, Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka, Gordana Tudora, Aleksandru Vrebalov, Kaleda Muzanara i druge. Dalekosežnu saradnju, intenzivno ostvaruje i sa domaćim muzičarima, među kojima se izdvajaju Igor Lazić, Sanja Lukovac, Marko Miletić, Aleksandar Đermanović, Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić, ali i sa domaćim glumcima Draganom Vujićem, Eminom Elor i Urošem Mladenovićem.

Istaknuti banjalučki kompozitor David Mastikosa, kao i priznata novosadska kompozitorka Ivana Vojnović posvetili su kompozicije ovom kamernom sastavu.

NSDK je realizovao CD izdanje  pod nazivom “Muzika srpskih kompozitora za duvački kvintet”, koje je podržano od strane SOKOJ-a. Na nosaču zvuka su se našla dela Petra Konjovića, Dorotee Vejnović, Nataše Đuragić i Ivane Vojnović.

Novosadski duvački kvintet je osnivač i rezidencijalni sastav Festivala kamerne muzike, koji se tradicionalno održava u Novom Sadu.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube