Novosadski duvački kvintet / Novi Sad Wind Quintet
Mirko Marić – horna

Mirko Marić – horna

Mirko Marić rođen je u Sremskoj Mitrovici 1983. godine.  Svoje muzičko obrazovanje započeo je u rodnom gradu u muzičkoj školi „Petar Krančević” u klasi  prof.  Aleksandra Goševa (Makedonija). Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu završio je u klasi prof.  Jelene Jeremić. Upisujući se  na novosadsku Akademiju umetnosti studira u klasama  prof.  Ferenc Tarjanija (Budimpešta) i prof.  Nenada Vasića.  Studije završava  u Sloveniji na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof.  Boštjana Lipovšeka.  Za vreme školovanja bio je dobitnik više prvih, drugih i specijalnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima u Novom Sadu i Beogradu.

Godine 2008. u novosadskoj Sinagogi je nastupio kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti izvodeći  koncert br. 3 u Es- duru V. A. Mocarta.

Do sada je pohađao seminare priznatih hornista kao što su: Štefan Dor (Nemačka), Ferenc Tarjani (Mađarska), Boštjan Lipovšek (Slovenija), Luiz Garsija (Brazil), Andreas Kazale (Francuska), Georg Pol (Nemačka), Fransis Orval (Belgija), Mihael Hinterholcer (Austrija/Nemačka).

Svoje  orkestarsko iskustvo do sada  je sticao na pozicijama od prve do osme horne u  orkestrima: Subotička filharmonija,  Omladinski simfonijski orkestar Srbije,  Ns Brass Orchestra, Akademski orkestri (Novi Sad, Ljubljana), Beogradska filharmonija, Crnogorski simfonijski orkestar, Junge Philharmonie (Štutgart), Orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta (pet godina honorarno na poziciji treće horne), Duvački i brass orkestar  Akademije za glasbo (Ljubljana), Vojvođanski simfonijski orkestar (od 2004. godine do danas), Youth Simphony Orchestra of South- Eastern Europe, Maribor International Orchestra.  Od osnivanja je gostujući prvi hornista Banjalučke filharmonije. Takođe je stalni član orkestra “Orfelin” iz Novog Sada.

Godine  2010.  je kao član kvarteta horni Akademije za glasbo osvojio zlatnu plaketu i I nagradu na slovenačkom državnom takmičenju TEMSIG.

U februaru 2011. godine učestvovao je u radu  EUPHONY simfonijskog orkestra na centralnoevropskoj turneji pod dirigentskom palicom maestra Zoltana Kočiša (Mađarska)

Redovno nastupa  u okviru festivala Nomus i Bemus kao kamerni i orkestarski muzičar.

Osnivač je i član  Novosadskog duvačkog kvinteta i okteta horni HoRORn iz Slovenije. Od 2010. do 2015. godine bio je zaposlen u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu kao nastavnik horne i kamerne muzike. Od sezone 2013/2014. redovno je zaposlen u orkestru Beogradske filharmonije na poziciji treće horne. Sa orkestrom Beogradske filharmonije, među brojnim nastupima, tri puta je nastupao sa maestrom Zubin Mehtom (2005, 2013, 2015) i gostovao na prvoj turneji Beogradske filharmonije, od osnivanja, u Sjedinjenim američkim državama (Čikago, Klivlend, Vašington, Njujork).

Trenutno je student doktorskih studija iz kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Igora Lazića.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube