Novosadski duvački kvintet / Novi Sad Wind Quintet
Kristijan Boroš – klarinet

Kristijan Boroš – klarinet

Kristijan Boroš je rođen 1986. godine u Novom Sadu. Niže i srednje muzičko obrazovanje stiče u MŠ „Isidor Bajić“ u klasi prof. Đure Petea. Osnovne i master studije završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Srdića. Postdiplomske studije završava na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu u klasi prof. Alojza Brandhofera. Od 2011. godine je angažovan na Akademiji umetnosti u Novom Sadu najpre kao saradnik na predmetu Klarinet a od 2022. kao docent na predmetu Kamerna muzika.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju četiri zvanja Laureata na Republičkim takmičenjima u Beogradu (2003.,2005.) i Međunarodnim takmičenjima duvača u Požarevcu (2004.,2005.), Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju klarinetista „Anton Eberst“ u Novom Sadu (2008.) i Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara „Ohridski biseri“ u Ohridu (Makedonija, 2011.).

Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih profesora: Mišel Arinjon (Francuska), Jirži Hlavač (Češka), Mate Bekavac (Slovenija), Jože Kotar (Slovenija), Tadej Kenig (Slovenija), Žolt Satmari (Mađarska), Bela Kovač (Mađarska), Vencel Fuks (Nemačka). Pohađao je i majstorskе kursеve iz kamerne muzike kod profesora Norberta Girlingera (Austrija) i Boštjana Lipovšeka (Slovenija).

Pored brojnih solističkih koncerata održanih u zemlji i inostranstvu, ostvario je i zapažene nastupe sa kamernim ansamblima i orkestrima od kojih se posebno ističu: Novosadski duvački kvintet, Hor klarineta Akademije umetnosti Novi Sad, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti Novi Sad, Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, Camerata Academica, Orkestar „Orfelin“, Crnogorski simfonijski orkestar.

Od 2019. godine formira duo sa pijanistkinjom Sanjom Lukovac.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube