Novosadski duvački kvintet / Novi Sad Wind Quintet
O kvintetu

O kvintetu

Novosadski duvački kvintet osnovan je 2010. godine u Novom Sadu na inicijativu horniste Mirka Marića. Čine ga Ksenija Mijatović Korom – flauta, Veronika Antunović Marić – oboa, Kristijan Boroš – klarinet, Goran Marinković – fagot i Mirko Marić – horna. Članovi duvačkog kvinteta su muzičari čije je polje delovanja veoma široko, obuhvata kamerno, orkestarsko muziciranje i pedagošku delatnost.

Tokom dosadašnje aktivnosti, kvintet je održao  zapažene koncerte u zemlji i inostranstvu, nastupajući na Kolarčevom podijumu kamerne muzike, otvaranju Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“, Danima Vlade S. Miloševića, NEO Festivalu, festivalu „Convivium Musicum“, Festivalu BUNT i drugim značajnim manifestacijama. Od naročitog značaja je pokretanje serijala koncerata za decu „Peća i vuk“, a u cilju  edukacije dece predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Ansambl je sarađivao sa znamenitim inostranim umetnicima uključujući Marija Stefana Pjetrodarkija, Đanluku Marčana, Gaetana Di Baka, Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka, Gordana Tudora, Aleksandru Vrebalov, Kaleda Muzanara i druge. Dalekosežnu saradnju, intenzivno ostvaruje i sa domaćim muzičarima, među kojima se izdvajaju Igor Lazić, Sanja Lukovac, Marko Miletić, Aleksandar Đermanović, Agota Vitkai Kučera, Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić, ali i sa domaćim glumcima Draganom Vujićem, Eminom Elor i Urošem Mladenovićem.

Istaknuti banjalučki kompozitor David Mastikosa, kao i priznata novosadska kompozitorka Ivana Vojnović posvetili su kompozicije ovom kamernom sastavu.

NSDK je 2017. godine realizovao CD izdanje pod nazivom “Muzika srpskih kompozitora za duvački kvintet”, koje je podržano od strane SOKOJ-a. Na nosaču zvuka su se našla dela Petra Konjovića, Dorotee Vejnović, Nataše Đuragić i Ivane Vojnović. Godine 2021. izdato je drugo CD izdanje pod nazivom “Duvački kvinteti – Vrebalov, Bruči, Kiralj, Vojnović”, na kom su se našla dela Aleksandre Vrebalov, Ivane Vojnović, Erne Kiralja i Rudolfa Bručija. Treće CD izdanje pod nazivom “Šarm francuske muzike” objavljuju 2023. godine. Na ovom disku se mogu čuti dela Darijusa Mijoa, Žaka Ibera i Pola Tafanela.

Novosadski duvački kvintet je osnivač i rezidencijalni sastav Festivala kamerne muzike, koji se tradicionalno održava u Novom Sadu.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube