Novosadski duvački kvintet / Novi Sad Wind Quintet
Ksenija Mijatović Korom – flauta

Ksenija Mijatović Korom – flauta

Ksenija Mijatović Korom je rođena 1982. godine u Somboru, gde je i završila Osnovnu muzičku školu „Petar Konjović“ u klasi Anice Sokola. Godine 1997. upisala je srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi Aleksandra Đurića. Između 1995. i 2001. godine, učestvovala je na mnogim takmičenjima, sa zapaženim rezultatima: III nagrada na takmičenju „Petar Konjović“ (Beograd), Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju (Beograd), III nagrada na Međunarodnom takmičenju kamernih sastava (Balašiđarmat – Mađarska), kao i niz prvih nagrada na raznim festivalima u državi. Takođe je dobitnik povelje „Novosadski anđeli“ i nagrade Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Svirala je u velikom broju kamernih sastava, sa kojima je takođe postigla  izuzetan uspeh. Kao solista nastupila je sa srednjoškolskim simfonijskim orkestrom povodom proslave devedesetogodišnjice škole „Isidor Bajić“.

Godine 2001. upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi Laure Levai-Aksin. I tokom studija ostaje aktivan izvođač, te nastavlja da niže nagrade na takmičenjima. Najznačajnije priznanje predstavlja I nagrada (100 bodova) na međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Ohridu, „Ohridski biseri“. Kao koncertni izvođač nastupa u Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci… U okviru tradicionalnih projekata Akademije umetnosti, nastupila je kao solista uz pratnju Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti. Snimala je za RTV Novi Sad. Svirala je i u velikom broju kamernih sastava, od kojih se izdvajaju duvački kvintet „Kvartet“ i trio „Pozitiv“. Kao član ovih ansambala osvojila je niz I nagrada, od kojih se izdvaja I nagrada sa triom „Pozitiv“  na Međunarodnom takmičenju „Citta di Padova“ 2004. godine, gde su bili veoma zapaženi i dobili priliku da sviraju celovečernji koncert 2005. godine u Padovi.

Godine 2007. je dobila sertifikat „Associated Board of Royal Scools of Music“  za instruktora flaute za Jugoistočnu Evropu. Položila je ispit iz kamerne muzike (Advanced Level) koji organizuje Associated Board of Royal Scools of Music (Velika Britanija).

Pohađala je majstorske kurseve kod Mihaela Martina Koflera (Austrija), Sofi Šerije (Francuska), Janoša Balinta (Mađarska), Iceša Gergelja (Mađarska), Borisa Previšića (Švajcarska), kao i majstorski kurs iz kamerne muzike kod profesora Norberta Girlingera (Austrija) i Boštjana Lipovšeka (Slovenija).

Trenutno radi kao profesor flaute, kamerne muzike i čitanja s lista u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Njeni učenici su osvojili preko 60 prvih nagrada na međunarodnim, domaćim i  Republičkom takmičenju. Takođe, su veoma zapaženi nastupi kamernih sastava na koncertima u Noriču (Engleska) 2008. i 2010. godine, u Velenju (Slovenija) 2011. godine i Temišvaru (Rumunija) 2014. godine. Radi kao generalni sekretar Međunarodnog takmičenja „Anton Eberst“. Sa koleginicom Veronikom Antunović Marić je osnovala Festival kamerne muzike u Novom Sadu.

Bila je član je orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (pikolo flauta) od 2010. do 2012. godine. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Orfelin“ (solo flautista), trija Novi Sad (flauta, oboa, klavir) i Novosadskog duvačkog kvinteta.

Trenutno je student doktorskih studija iz kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Igora Lazića.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube